Avlesing av vannmåler

Publisert . Sist endret . i kategorien Aktuelt

Innbyggerne i Marnardal kommune vil fra i år av kunne lese av vannmålerstanden pr SMS. Kommunen varsler tidspunkt for avlesning via SMS og/ eller med vannmålerkort via post. Varsel om vannmåleravlesning gis mot slutten av inneværende år og avlesningsfristen vil fremkomme i varselet.

Vannmåleren skal leses av 1 gang i året. Det er viktig å lese av vannmåleren innen svarfristen, da dette er grunnlaget for beregning av faktura for forekommende år. Ved manglende avlesning blir inneværende års forbruk stipulert.

Det er mulig å rapportere vannmålerstanden på tre måter; SMS, www.leseav.no eller svarslipp. Marnardal kommune ønsker at flest mulig rapporterer elektronisk.

Kan vi nå deg?
Det finnes 2 ulike registre man kan velge å registrere seg i for at vi skal nå deg (her kan du også kontrollere om du allerede er registrert).
1. www.norge.no/oppdater-kontaktinformasjon. I dette felles nasjonale kontaktregisteret anbefaler vi å legge inn både mobiltelefon og e-postadresse da mange henvendelser fra det offentlige vil foregå her i fremtiden. Dette på lik linje med selvangivelsen som dere kanskje er kjent med fra tidligere.
2. www.varslemeg.no som er et tilleggsregister kun koblet opp mot Varsling24 og kommunens varslingssystem

Bedrifter
Bedrifter må registrere nøkkelpersoner ved å gå inn på linken www.varslemeg.no
da telefonnummer til bedrifter ikke kan hentes fra andre kanaler.

Slik får du registrert din avlesning via SMS:
Svar på mottatt SMS ved å oppgi de sorte og hvite tallene i telleverket. Begynn avlesningen fra venstre. Tall bak komma eller røde tall skal ikke tas med. Når du har svart på mottatt SMS med avlest målerstand, vil du motta en kvittering med målt forbruk siden sist avlest målerstand. Forbruket er oppgitt i hele kubikkmeter.

Er man registrert som mottaker av varsel for flere vannmålere vil man motta SMS varsel per vannmåler. Pass på at du svarer med vannmålerstand for korrekt måler! Sjekk vannmålernummeret i mottatt SMS mot vannmålernummeret på måleren du leser av.

Dersom du ikke har mottatt SMS varsel om avlesning i år og ønsker dette, vil det være mulig å oppgi telefonnummer til neste års avlesning via avlesning på Internett: www.leseav.no, eller ved å oppgi mobilnummeret på vannmålerkortet som sendes i retur til kommunen via post.

Registrerer du feil målerstand første gang, kan du foreta registrering på nytt med korrekt målerstand. Den siste rapporterte vannmålerstanden vil bli den gjeldende.

Internettavlesning:
Du kan lese av din målerstand via Internett på www.leseav.no.

Angi 6-tegns registreringskoden som finnes på avlesningskortet for å knytte registreringen til rett måler. Registrer kun de sorte og hvite tallene i telleverket. Begynn avlesningen fra venstre. Tall bak komma eller røde tall skal ikke tas med. Røde tall er litermål. Kommunen fakturerer forbruket i hele kubikkmeter.
Sjekk at du leser av korrekt vannmåler ved å sammenligne vannmålernummeret på mottatt avlesningskort mot nummeret på vannmåleren.

Svarslipp for avlesning:
Fyll inn målerstand i feltene. Ikke ta med tall bak komma eller røde tall. Klipp av nederste del på vannmålerkortet og postlegg eller lever denne på rådhuset.

Dersom du ikke mottok SMS varsel om avlesning i år og ønsker dette, kan du påføre ditt telefonnummer for å motta varsel via SMS neste år på svarslippen.

Har du postlagt svarslippen med feil avlest stand tar du kontakt med kommunen på
tlf 38 28 90 00 eller via epost til for å oppgi riktig vannmålerstand.

Er du bortreist når vannmålerstanden skal rapporteres?
Send målerstand med opplysning om hvilken eiendom det gjelder til . Husk å opplyse om at målerstanden er ment som årsavlesning på grunn av fravær i perioden for innrapportering.
Dersom du registrer deg med mobilnummer for SMS varsling vil du kunne lese av vannmåler uten å være på eiendommen på tidspunktet for avlesning. Husk da å notere ned vannmålerstand og avvent til du mottar varsel om avlesning via SMS og svar direkte på SMS.

Her er noen fakta om vann:
• Et glass vann utgjør 0,2 liter
• En 5 minutters dusj utgjør mellom 50 – 100 liter vann
• En vask med vaskemaskin utgjør 10 – 30 liter vann per kg tørt tøy
• En vask med oppvaskmaskin utgjør 18 – 20 liter vann per vask.
• Vask av bilen utgjør 50 – 100 liter
• Drypping fra kran utgjør 3 – 7 m³ per år
• Rennende toalett utgjør 20 – 30 m³ per år
• Toalett hvor sisternen henger seg opp/ikke lukker ca. 200 m³ per år
• Vann inn = avløp ut

Her er noen tips til hva du kan gjøre for å spare på vannet:
• Ta kjappe dusjer istedenfor å bade
• Monter sparedusj
• Sett på vaskemaskin og oppvaskmaskin kun når de er fulle
• Reparer dryppende kraner
• Installer toalett med vannsparende skylleknapp
• Det er ikke nødvendig å la vannet renne når du pusser tennene
• Reparer eventuell lekkasje så raskt som mulig
• Unngå vannskade i ferien ved å stenge hovedstoppekran før du reiser

Hva er normalt forbruk av vann/ avløp?
Vanlig forbruk for en voksen person per år er mellom 40 - 50m³ (1m³ = 1000 liter = 1 kubikkmeter). En persons forbruk av vann/ avløp vil kunne variere stort.
Vannforbruket varierer i takt med ulike faser av livet, hvor mye tid man benytter boligen og ikke minst hvor mange personer som bor i husstanden.

Forsikringsordning